Vrijwilligers gezocht!

Universiteit Gent zoekt vrijwilligers met een hart voor dialect en geschiedenis

Voor het Gesproken Corpus van de zuidelijk-Nederlandse Dialecten (GCND), een project aan de Gentse Universiteit, zijn wij op zoek naar vrijwilligers met een hart voor dialect en geschiedenis. We willen de collectie Stemmen uit het Verleden, een verzameling dialectopnames uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw (zie www.dialectloket.be/geluid/stemmen-uit-het-verleden), verder ontsluiten. Er zijn uiteenlopende taken waarvoor we de hulp van vrijwilligers inroepen:

  • Taalkundige ontsluiting: de collectie wordt momenteel getranscribeerd door studenten Taal-en Letterkunde. Dat wil zeggen dat ze de opname woord voor woord uitschrijven, vergelijkbaar met ondertitels, aan de hand van een aantal richtlijnen. Studenten hebben echter vaak moeite om de dialectopnames te begrijpen, niet alleen omdat het gesproken dialect vaak ver afstaat van hun eigen dagelijkse taalgebruik, maar ook omdat ze dikwijls weinig voeling hebben met de gespreksonderwerpen (bijvoorbeeld traditionele landbouwtechnieken). Om zo nauwkeurig mogelijke transcripties te garanderen, roepen we de hulp in van vrijwilligers, die hun eigen dialect nog goed kennen, om de transcripties aan te vullen of te verbeteren in Word.
  • Thematische ontsluiting: de collectie is niet alleen interessant voor taalkundig onderzoek, maar ook voor inhoudelijke meerwaardezoekers. In de opnames wordt bijvoorbeeld vaak gesproken over verdwenen ambachten, de opkomst van elektriciteit, fietsen en auto’s en de twee wereldoorlogen. We zijn op zoek naar vrijwilligers die geïnteresseerd zijn in (lokale) geschiedenis om aan alle fragmenten gestandaardiseerde trefwoorden toe te kennen in Excel aan de hand van een nieuw ontwikkelde trefwoordenlijst, zodat de volledige collectie thematisch doorzocht kan worden.
  • Uitbreiding collectie: de sprekers uit de geluidsopnames werden vroeger vaak door studenten van de UGent gezocht. Die studenten kwamen voornamelijk uit Oost- en West-Vlaanderen waardoor er in Vlaams-Brabant en Limburg relatief weinig opnames gemaakt zijn. We zoeken daarom ook vrijwilligers die kunnen helpen om de collectie uit te breiden door sprekers te zoeken en/of zelf opnames te maken in Vlaams-Brabant en Limburg. We zijn in het bijzonder op zoek naar sprekers uit plaatsen in Vlaams-Brabant, Brussel en Limburg (telkens de hoofdgemeente): Gooik, Nieuwenrode,  Brussel, Boutersem, Bosvoorde en Jeuk. We zoeken sprekers die het lokale dialect van de genoemde dorpen nog goed beheersen, en die dat verworven hebben vóór de jaren 1960. Dat betekent dus in de praktijk dat we op zoek zijn naar vijfenzeventigplussers.  We zoeken meer specifiek honkvaste sprekers, die dus steeds blijven wonen zijn in de (deel)gemeente waar ze opgroeiden. Aangezien het de bedoeling is zoveel mogelijk spontaan gesproken dialect te kunnen opnemen, zoeken we uiteraard ook spraakzame inwoners, die ook geen hogere opleiding (universiteit of hogeschool) volgden. Sterk aan te bevelen is dat beide ouders en partner ook van dezelfde gemeente zijn, al is die eis in de praktijk moeilijker vol te houden.

Wat hebben we te bieden?

Leuk tijdverdrijf! Stemmen uit het Verleden is een ontzettend interessante collectie met boeiende verhalen over het leven van toen. Via de audiocollectie komt de geschiedenis écht tot leven.

Sociaal contact! Het is mogelijk om van thuis te werken, maar het is ook mogelijk om bij ons op kantoor te werken. Je komt in contact met medewerkers, studenten en andere vrijwilligers. We trakteren bovendien met een kop koffie of thee én we staan open voor een aangenaam gesprek tijdens de koffiepauze.

Gezellige activiteiten! Wij organiseren jaarlijks een vrijwilligersbijeenkomst om onze vrijwilligers te bedanken. In het verleden waren er al meerdere recepties en bezochten we o.a. al enkele musea. Onze vrijwilligers worden ook altijd uitgenodigd op andere evenementen die te maken hebben met taal en dialect (lezingen, Dag van de Wetenschap, Erfgoeddag, etc.).

 

Heb je zin om mee te werken aan ons project? Neem dan contact op met Lien Hellebaut via gcnd@ugent.be

 

Vrijwilligersbijeenkomst in de Gentse Boekentoren